Je wilt een airco kopen die precies doet wat je wilt, maar welke airco heb je daarvoor nodig?

‘Welke airco past bij mij?’, is een veel gestelde vraag. Het aanschaffen van een airco is nog een hele klus en doe je niet dagelijks. Er zijn veel verschillende type airco’s en merken, waardoor de zoektocht naar de airco die het beste bij jouw situatie past een ware uitdaging kan zijn. Electro Roos maakt het je graag een stuk makkelijker, door een overzicht te bieden van de diverse airco systemen. Zo kies je met een zucht de beste airconditioning.

Welke airco heb ik nodig?

Een airconditioning nodig voor één ruimte? Een airconditioning kopen voor meerdere ruimtes? Benieuwd wat een airco split unit is? En wat houdt een airco zonder buitenunit in? Termen vliegen je om de oren en zoals je misschien al hebt gemerkt, hangt het van allerlei wensen af welke airco het beste past.

In het algemeen bestaan de volgende soorten airconditioning:

Mobiele airco

Een mobiele airco plaats je eenvoudig in de ruimte en is het goedkoopste klimaatsysteem. Het is niet nodig dit type airco aan de muur te installeren. De mobiele airco kan je verplaatsen, afhankelijk van de ruimte die je op dat moment wilt verwarmen of verkoelen. Het is een airco zonder buitenunit (motor) en beschikt vaak over een afvoerslang die naar buiten gebracht wordt. Om deze mobiele airconditioning in huis goed te laten functioneren, is het dus belangrijk dat de ruimte een deur of raam heeft.

welke airco nodig: mobiele airco
Welke airco past: vaste airco Mitsubishi SRK-ZSX

Vaste airconditioning

Als je een airconditioning in huis wilt installeren, is een vaste airco een goede optie. Je hebt de keuze uit een wand- of plafondmodel of een ingebouwd systeem. Een ingebouwd systeem valt nauwelijks op in het interieur en bovendien heb je nauwelijks last van het geluid van dit airco systeem.

Airco split unit

Een airco split unit is een airconditioner bestaande uit twee delen: een binnenunit (airco) en een buitenunit (motor). De binnenunit blaast lucht de ruimte in en de buitenunit zorgt voor de aandrijving. Je installeert de binnenunit van dit type airco aan de muur. Naast het installeren van de airconditioning in huis, installeer je de buitenunit aan de buitenkant van het huis of kantoorpand. Ten opzichte van een mobiele airco, moet je een airco split unit installeren op een vaste plek in de ruimte.

split unit LG airco
Split unit LG airco buitenunit
welke airco past bij mij: multi split unit airco

Multi split airco systeem

Naast de mobiele airco of airco split unit, bestaat het multi-split of duo-split airco system. Dit is een klimaatsysteem met minimaal 2 tot gemiddeld 5 binnenunits. Men kiest een multi-split systeem als de voorkeur uitgaat naar één buitenunit. Met het multi split systeem verkoel je het hele huis of kantoor en zijn de binnenunits onafhankelijk van elkaar te bedienen.

Zelf airconditioning installeren?

Eenmaal besloten welke airco het beste past bij jouw situatie, is het tijd voor de volgende stap: de airconditioning installeren. Zelf een airco installeren is een optie. Menig doe-het-zelver hoopt daarmee geld te besparen en probeert de installatie met behulp van een handleiding en wat vooronderzoek uit te voeren. Helaas zitten nogal wat haken en ogen aan het installeren van een airconditioning, met name de (multi) split unit airco systemen.

De airco’s die voorgesteld worden om zelf te installeren zijn meestal niet de stilste en de zuinigste. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk als deze verkeerd wordt geplaatst. Het meest voordelige is uiteraard een zuinige airconditioning die lang meegaat en perfect geïnstalleerd is. Als je besluit zelf een airconditioning te installeren, verkort dit aanzienlijk de levensduur van het airco systeem.

Daarnaast zijn klimaatsystemen voorzien van met koelmiddel voorgevulde leidingen en een snelkoppeling. Deze leiding heeft een standaard afmeting en is niet op maat gemaakt. Als je deze zelf afknipt om op maat te maken, stroomt het koelmiddel er uit. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Bovendien gaat er veel tijd zitten in het voormonteren van de binnen- en buitenunit, zoals het boren van gaten, het aanleggen van muurbeugels of het installeren van apparatuur op het dak of aan de muur van het huis of kantoorpand. Ook moet het vacuümzuigen van de koelleiding, het aansluiten van de binnenunit op de buitenunit en het vullen met koelmiddel door een gecertificeerde monteur gedaan worden. Je kan dus beginnen met de installatie, maar het laatste en meest cruciale onderdeel moet alsnog uitgevoerd worden door de expert.

Laat het installeren van de airconditioning dus over aan de specialist als je verzekerd wilt zijn van een goede plaatsing. Zo kan je blijvend genieten van de airconditioning op werk of in huis!

Frisse zuivere lucht middels een Airco zorgt ervoor dat ik me beter kan concentreren ook al woon ik midden in de drukke stad van zoetermeer – May de Vries