Een airco voor een beetje verkoeling? Tegenwoordig zijn er een stuk meer mogelijkheden!

Steeds meer huizen, bedrijven en kantoorpanden beschikken over klimaatbeheersing. Vandaag de dag kan een airconditioning meer dan alleen verkoelen en bestaan er uitgebreide mogelijkheden van een airconditioning. Zo bestaat er voor elke situatie een perfecte airco.

Klassieke modellen

De klassieke vorm van airconditioning bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel wordt bevestigd aan de buitengevel van het huis of bedrijfspand en het tweede deel wordt in de ruimte aangelegd. Deze delen zijn verbonden via leidingen. Gasvormig koelmiddel stroomt door deze leidingen, waardoor de lucht in de ruimte gekoeld of ontvochtigd wordt. Over het algemeen zijn airco’s voorzien van een bedieningssysteem en een thermostaat om de ideale kamertemperatuur in te stellen.

Mogelijkheden airconditioning icons
Mogelijkheden airconditioning: buitenunit gemonteerd aan gevel van huis

Moderne modellen

Moderne wandaircosystemen beschikken over technologie op het hoogste niveau. Vaak zijn deze airconditioningsystemen energiezuinig en kunnen ze de lucht verkoelen en/of verwarmen. Deze mogelijkheden van airconditioning zijn te danken aan de ingebouwde inverter techniek waardoor moeiteloos een airco split unit systeem lucht verkoelt tijdens de warme zomermaanden en de lucht verwarmt in de winter. Het is bovendien mogelijk om zulke airco split unit systemen uit te breiden naar een multi split airconditioning.

Airco met of zonder buitenunit?

Wanneer je een airco in huis installeert, heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een airconditioning met of zonder buitenunit.

Voordelen airconditioning zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit is vrij snel geïnstalleerd. Je hoeft geen buitenunit aan de gevel te bevestigen om de airconditioning te laten werken. Een airco zonder buitenunit heeft alleen een aantal luchtroosters voor de aan- en afvoer van lucht. Bovendien zijn buitenunits groot van formaat en niet altijd even mooi om te zien. Kies je een airco zonder buitenunit, dan kan je een lagere prijs verwachten dan modellen met een buitenunit.

Voordelen airco met buitenunit

Een airconditioning met een buitenunit heeft het voordeel dat de onderdelen die het meeste lawaai maken, zich aan de buitenkant van de ruimte begeven. Daardoor heb je een stuk minder last van de herrie. Een ander voordeel van een airco met buitenunit, is dat je geen afvoerslang nodig hebt. Deze ligt niet meer in de weg in de ruimte.

Extra mogelijkheden van airconditioning

De meeste modellen, zoals de Mitsubishi Heavy, zijn voorzien van ingebouwde, uitwasbare filters om ongewenste luchtdeeltjes op te vangen en te filteren, zoals sigarettenrook. Het bedienen van afzonderlijke units lukt vaak eenvoudig via een centraal systeem of je bedient de airconditioning middels een afstandsbediening. Zo reguleer je eenvoudig de temperatuur in elke ruimte in het huis. Bovendien hebben de airco split unit systemen verschillende modi die het apparaat een stuk gebruiksvriendelijker maken. Deze mogelijkheden van airconditioning verlagen aanzienlijk het energieverbruik, bieden de mogelijkheid om een of meer ruimtes extra snel te verwarmen en reguleren het klimaat middels een automatische omschakeling.

Mogelijkheden airconditioning reiniging filter binnenunit

Airco kopen, waar let je op?

Voordat je een klimaatbeheersingssysteem aanschaft, is het belangrijk een aantal zaken van te voren te controleren. Electro Roos adviseert onder andere om te besluiten hoeveel stroom de airco mag verbruiken en wat de voornaamste taken van de airconditioning zullen zijn. De airconditioning moet voldoende vermogen hebben om de gehele ruimte te verwarmen of verkoelen. Daarom is het verstandig van te voren het noodzakelijke koelvermogen te berekenen. Dit bereken je door de inhoud van de kamer te vermenigvuldigen met de benodigde koelfactor. Het is bovendien goed om te weten in hoeverre onderhoud noodzakelijk is en welke onderdelen verplicht onderhouden moeten worden.

Een airconditioning kiezen blijft soms moeilijk, zorg daarom altijd dat je alle mogelijkheden op een rijtje hebt en neem desnoods contact op voor vrijblijvend advies.

In Den haag wonen is geweldig, zeker nu ik een airco heb en ook frisse lucht kan inademen. Het heeft wonen en thuiswerken stukken prettiger gemaakt – Piet de buurman